Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

Élő növényfal világítás

Zókáné Emese
2021.02.10 13:00
Élő növényfal világítás

A növénytermesztés jövője? A LED technológia már sok területen bizonyított, most a növények világában is sikerrel vizsgázik. Hogyan?

" A fény egy táplálék, mely segíti a növények egészséges fejlődését." /Eric Westerduin, Suite Plants/

Már nem csak dekor elemek.

A növényeket már régóta szeretjük behozni otthonainkba. Régen a lakás díszeként gondoltunk rájuk csupán, de manapság már egész falakat is beborítanak növényzettel. Ezeknek a függőleges kerteknek már nemcsak esztétikai funkciója van, de élettani hatása is kedvező. Megköti a széndioxidot és a szálló port is. A városok terjedésével, a zöld területek csökkenésével már új módszerek bevezetése is szükségessé vált a zöld környezet fenntartásához. 

Hogyan működnek a bio- vagy zöld falak?

Ezek a falak nagy gondossággal összeválogatott, önálló növénytársulások, melyek szabadon növekednek egy mesterséges, könnyűszerkezetes rendszerben, így alkotva egy vibráló, élő, lényegében önfenntartó növényvilágot, mely nem mellesleg növeli a légtér oxigén szintjét, közben tisztítva is a levegőt. 
Mindezt termőföld használata nélkül, speciális tápoldattal érik el. Az egész vízellátását egy csepegtetős elven működő rendszer biztosítja. Ezt az egészet hidroponikus rendszernek hívjuk.  

Önálló elemek is lehetnek, de akár felszerelhetőek bármilyen falra is, az épület, a környezet károsítása nélkül. Beltéren és kültéren is egyaránt megalkothatóak, bármilyen formában és méretben. További előnye, hogy méretétől függően optimális páratartalom és klíma is kialakítható.

     

Hogy jön ide a LED technológia?

Már iskolás korunkban megtanulhatjuk, hogy a növények életben maradásához fotoszintézis szükséges, melynek egyik éltető eleme a napfény. A természetes napfény fénytartományát manapság már könnyen meg lehet határozni, így a megfelelő mesterséges LED világítással is ki lehet váltani a növényeknél a fotoszintézist és ezáltal a fejlődést.

Mivel a LED nem termel akkor hőt, biztonsággal alkalmazható a növények közelében is. A felhasználási lehetősége végtelen. Mindez lehetővé teszi, hogy a természetes fénytől teljesen elzárt helyeken is telepíthetőek legyenek így a növények, mint például mélygarázsokban, metró állomásokon, zárt lépcsőházakban, plázákban, bevásárlóközpontokban, vagy akár olyan vidékeken, ahol kevesebb a napsütéses órák száma. Olyan nagyvárosokban, ahol sok az épület, de nagyon kevés a növényzet, szintén hasznosak lehetnek a zöld telepek. 

Hogy jön a LovasLED Lighting a képbe? Hogyan segíthetünk mi?

Saját fejlesztésű, Magyarországon összeszerelt LED modulokkal és LED lámpákkal tudjuk támogatni ezeket a zöldfal rendszereket. 
A világítás mértéke függ az adott helyiségtől, a zöld-falak méretétől. Többnyire speciális, nagy teljesítményű fémhalogén reflektorokat, nagy méretű LED lámpákat alkalmaztak korábban ezek megvilágítására. 
Olyan lámpatesteket fejlesztettünk ki, melyek biztosítani tudják a növények fejlődéséhez szükséges, megfelelő mértékű fényt, a kellő vetítési képet, mindemellett sokkal kisebb helyet igényelnek, vagy sokkal kisebb méretűek.
Telepítési körülmények függvényében LED moduljainkat akár egy hagyományos spot keretbe is integrálni tudjuk, így a lámpatestet a megrendelő válaszhatja ki otthonához illő stílusban.
novenyfal vilagitas
(Kép: LovasLED power LED modul spot keretben - LovasLED Lighting)
Nagyobb növénytelepek megvilágítására is kínálunk esztétikus megoldásokat, akár egyedi gyártás útján. 
Pontos egyeztetések után, biztosítjuk a szükséges mennyiségű LED modulokat és lámpatesteket, illetve igény esetén segítjük a lámpák megfelelő telepítését, vetítési szögének beállítását is.

A látható fényről

Látható spektrumnak vagy látható fénynek azt az elektormágneses tartományt nevezzük, melyet az emberi szem is képes érzékelni. A számunkra is szemmel látható fehér fény a zöld, kék és piros színek keverékéből jön létre. (lásd RGBW LED szalagnál például) A növények megvilágításához típusonként a megfelelő fény hullámhosszt nanométerben határozzák meg, mely alapján a növekedéshez szükséges fényt tudjuk beállítani. Bizonyos típusoknál eltérő szín mennyiség kellhet. Ezekre a zöldfalak növényösszeállításánál is odafigyelnek.

(A kép forrása: Wikipédia)

Vizsgálta bárki a mesterséges fény hatásait a növényekre korábban?

Többek között a berlini kutató egyetemen lehettünk jelen egy tanulmánynál, melyben összehasonlították a LED fényeket és azok növényekre gyakorolt hatását.
Magyarországon pedig az Óbudai Egyetem munkatársai végeztek hasonló kutatást, melyben azt vizsgálták, hogy a fény, bizonyos növényekre (pl kínai kel, paradicsom, burgonya), milyen hatást gyakorol. Az eredmények magukért beszélnek.

Idézet az Óbudai Egyetem munkatársainak Kárász Csaba és Kopják József; 'Összehasonlító tanulmány a nem szabadtéri növénytermesztéshez használt LED vezérlésekről és visszajelző rendszerekről' című disszertációjából:

A tanulmányban vizsgált "és majd a jövőben kifejlesztett technológiák segítségével a cél az, hogy alternatív energiaforrást kapjunk a nap helyett a növények számára – hogy az időjárási viszonyoktól független lehessen a növénytermesztés.
Szintén fontos, hogy nem csak növénytermesztési gyárak fényforrására kaphatunk alternatívát a fényforrások és
meghajtásuk tökéletesítésével, de egy újabb és jobb alternatív energiaforrás kifejlesztését is segíthetik ezen irányú
kutatások (lásd fotobioreaktorok)." A teljes magyar tanulmányt ide kattintva találod!

Érdekel milyen növényvilágítás megoldásokat kínál számodra a LovasLED Lighting? Keress minket!